Hvorfor vi bryr oss

11 sep

Asyl

Hvor kommer vår empati for andre mennesker fra? Hvorfor overveldes vi av følelser når vi ser andre lide? Hva er vårt motiv for å hjelpe andre i nød?

Når vi tenker på Charles Darwin, tenker vi ofte på uttrykket «kampen for tilværelsen» eller «den sterkestes rett». Vi er et resultat av egoistiske individer som gjennom evolusjonen har ført en stadig kamp om ressursene.

Vinnerne overlever og fører genene sine videre.

Men slik er det nødvendigvis ikke, ifølge psykologene Dacher Keltner og Paul Ekman.

I 1871 publiserte Charles Darwin boken «Menneskets avstamning og seksuell seleksjon». Her drøfter han blant annet følelsen «sympati». I dag ville vi kalt det empati, altruisme eller medfølelse.

I BOKEN FORTELLER han en historie: «For flere år siden viste en dyrepasser i Zoologisk Hage meg noen dype, og ennå ferske sår i nakken. Det var en aggressiv bavian som hadde påført ham dem mens han satt på kne på gulvet. En liten ape, som var en god venn av dyrepasseren, bodde i samme buret. Den var skrekkelig redd for bavianen. Likevel, så snart han så sin venn dyrepasseren bli angrepet, kom den lille apen til unnsetning. Den hylte og bet, slik at dyrepasseren kom seg unna».

Sannsynligheten for en slik handling, mente Darwin, er størst når hjelperen er i en relasjon med personen som trenger hjelp.

Men Darwin visste også at noen mennesker vil hjelpe fullstendig fremmede i nød. Ikke bare slektninger og venner.

«Et menneske, som aldri før har risikert sitt liv for et annet, kan likevel, full av mot og sympati, se fullstendig bort fra risiko for eget liv, og stupe inn i en stri strøm for å redde et druknende menneske, selv om det er en fremmed.»

Og et menneske som redder et annet menneske blir følgelig drevet av det samme instinktet som gjorde at den lille apen reddet sin venn dyrepasseren, mente Darwin.

UANSETT HVILKEN opprinnelse denne følelsen eller instinktet måtte ha, så har den stor betydning for alle dyr som hjelper og beskytter hverandre.

Følelsen, empatien, har blitt forsterket gjennom naturlig utvelgelse.

Konklusjonen til Darwin var derfor at «de samfunn som har de fleste sympatiske medlemmene, vil blomstre mest, og sørge for å få flest avkom».

Det er kanskje naivt. Det er kanskje å være dumsnill. Men for mennesker viser evolusjonen at det lønner seg å bry seg om og hjelpe andre. Det er Survival of the kindest.

Foto: John Englart (Takver)/Flickr CC-by-SA


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: